Το ηλεκτρονικό περιοδικό Human mag υποδέχεται στη στήλη συνεντεύξεις τη συγγραφέα Ελευθερία Μεταξά.

Η Ελευθερία Μεταξά γεννήθηκε στο Αιγάλεω το 1970. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών (τμήμα Φιλοσοφίας- Παιδαγωγικής- Ψυχολογίας), της δραματικής σχολής «Διομήδη Φωτιάδη» και του Εργαστηρίου Ελευθέρων Σπουδών ΑΝΤ1 (Τμήμα δημοσιογραφίας). Μιλάει αγγλικά. Μέχρι το 1998 εργάστηκε ως ηθοποίος, λαμβάνοντας μέρος σε θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές, ενώ το καλοκαίρι του 1998 δούλεψε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ως ασκούμενη δημοσιογράφος. Σήμερα εργάζεται ως φιλόλογος, ενώ παράλληλα ασχολείται με την επιμέλεια βιβλίων. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Το 2016 έλαβε μέρος στον 34ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό που προκήρυξε η Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, αποσπώντας έπαινο για το διήγημά της «Το τελευταίο ταξίδι». Είναι παντρεμένη και έχει ένα γιο.

ΤΑ ΤΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΕΚΑΤΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

HUMAN MAG

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας;

Το βιβλίο μου, το οποίο έχει τίτλο «Τα τρία πρόσωπα της Εκάτης» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας, είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ στο οποίο παντρεύονται το μυστήριο και η αγωνία με την Αρχαία Ελλάδα.

Ποιου βιβλίου συγγραφέας θα θέλατε να ήσασταν εσείς;

Πολύ δύσκολη ερώτηση και μάλλον αδυνατώ να την απαντήσω. Μου έχει συμβεί κάποιες φορές να διαβάσω ένα βιβλίο και να σκεφτώ ότι θα ήθελα πολύ να το έχω γράψει εγώ, γρήγορα όμως συνειδητοποιώ ότι έχω πολύ δρόμο να διανύσω ακόμη συγγραφικά μέχρι να φτάσω στο σημείο να γράψω κάτι αντίστοιχο.

Υπάρχει κάποιος λογοτεχνικός χαρακτήρας από το βιβλίο σας τον οποίο θα σκεφτόσασταν να ξαναζωντανέψετε και σε επόμενα βιβλία;

Στο επόμενο βιβλίο, το οποίο μόλις ολοκλήρωσα, το πρωταγωνιστικό δίδυμο είναι ο αστυνόμος Βαρσάμης (από τα «Τρία πρόσωπα της Εκάτης») και η ψυχολόγος Έλσα Γληνού (από το «Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά, η οποία εμφανίζεται και στο τέλος του βιβλίου «Τα τρία πρόσωπα της Εκάτης»).

Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό βήμα σας;

Μόλις ολοκλήρωσα το νέο μου βιβλίο, το οποίο είναι και αυτό ψυχολογικό θρίλερ. Όπως ανέφερα και προηγουμένως, οι πρωταγωνιστές είναι ο Μάνος Βαρσάμης και η Έλσα Γληνού. Δεν μπορώ να αποκαλύψω κάτι γι’ αυτό προς το παρόν, εκτός από το ότι έχει πολύ μυστήριο και αγωνία και ότι στην υπόθεσή του γίνονται αναφορές στον Μεσαίωνα.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας;

Έχω μια ξεχωριστή αδυναμία στον Νίκο Καζαντζάκη, τον οποίο θεωρώ όχι μόνο κορυφαίο συγγραφέα αλλά και δάσκαλο. Νομίζω ότι διαβάζονται κάποιος τα βιβλία του μπορεί να ανακαλύψει έναν δρόμο για να γίνει καλύτερος άνθρωπος.

Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε και ποιο το τελευταίο;

Αν δεν με απατάει η μνήμη μου, το πρώτο (ή τουλάχιστον ένα από τα πρώτα βιβλία που διάβασα) ήταν το «Όταν η ήλιος», της Ζωρζ Σαρή. Το τελευταίο ήταν ο «Ένατος τάφος», του Στέφαν Άνχεμ.

Αν σας έλεγα να καλέσετε έναν συγγραφέα σε δείπνο, ποιον θα διαλέγατε και γιατί; 

Θα ήθελα να καλέσω σε δείπνο την Αγκάθα Κρίστι και να τη ρωτήσω με τι καρδιά σκότωσε τον Ηρακλή Πουαρό στο βιβλίο της «Αυλαία». Βέβαια, το βιβλίο ήταν εξαιρετικό, αλλά ως λάτρης του Πουαρό δεν μπόρεσα ποτέ να δεχτώ ότι δεν θα έλυνε ξανά άλλο μυστήριο. Ακόμη θυμάμαι την ημέρα που το αγόρασα. Έγραφε στο εξώφυλλο «Αυλαία» κι από κάτω «Θάνατος του Πουαρό». Μα πεθαίνει ο Πουαρό; Είναι ποτέ δυνατόν;

Τι δεν θα ξανακάνατε πλέον;

Νομίζω ότι θα απέφευγα (αν και λόγω του χαρακτήρα μου είναι κάπως δύσκολο) να εμπιστεύομαι εύκολα τους ανθρώπους. Επειδή ως χαρακτήρας είμαι πολύ ειλικρινής, θεωρώ ότι το ίδιο είναι και οι άλλοι. Μου έχει συμβεί αρκετές φορές να διαπιστώνω εκ των υστέρων ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο και πως, δυστυχώς, ενώ υπήρχαν οι ενδείξεις, εγώ εξακολουθούσα να εθελοτυφλώ. Δεν πειράζει, όμως, γιατί από τα λάθη μας μαθαίνουμε… ή τουλάχιστον προσπαθούμε να μάθουμε!

Πώς νιώθετε όταν γράφετε τη λέξη τέλος στο βιβλίο σας;

Όταν έρχεται αυτή η στιγμή, τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Από τη μια πλευρά νιώθω χαρά, με κατακλύζει ένα αίσθημα πληρότητας και ικανοποίησης, γιατί επιτέλους ολοκληρώθηκε η ιστορία. Από την άλλη, όμως, υπάρχει μια μελαγχολία και μια συγκίνηση, γιατί πρέπει να αποχαιρετήσω τους ήρωες με τους οποίους συνυπήρξα για πολύ καιρό. Πλέον, αυτοί οι ήρωες δεν ανήκουν σε μένα. Έχουν ολοκληρώσει το ταξίδι τους μαζί μου, ένα ταξίδι που για εκείνους όμως συνεχίζεται, συντροφιά πλέον με τους αναγνώστες.

Πόσο ταυτίζεστε με την ηρωίδα- ήρωα του βιβλίου;

Νομίζω ότι όλες οι ηρωίδες των βιβλίων μου έχουν στοιχεία από τον χαρακτήρα μου και πιστεύω πως αυτό συμβαίνει στους περισσότερους, αν όχι σε όλους, τους συγγραφείς. Σίγουρα με τη Μάρθα, την ηρωίδα από τα «Τρία πρόσωπα της Εκάτης», μοιραζόμαστε το ίδιο πείσμα (εγώ το ονομάζω πείσμα, οι άλλοι προτιμούν να με αποκαλούν “ξεροκέφαλη”), την ίδια αίσθηση του δικαίου και την ίδια αγάπη για την αρχαία Ελλάδα και τον πολιτισμό της.

Πείτε μας τρία χαρακτηριστικά σας.

Νομίζω ότι αυτά που κυρίως με χαρακτηρίζουν είναι η ειλικρίνεια, το πείσμα (εντάξει, η ξεροκεφαλιά) και ο αυτοσαρκασμός.

Πόσα βιβλία έχετε γράψει και ποια είναι αυτά;

Μέχρι τώρα έχουν κυκλοφορήσει έξι βιβλία μου: «Όταν μιλούν τα φεγγάρια», «Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά», «Μην κοιτάξεις πίσω», «Σπασμένος καθρέφτης», «Ποιος σκότωσε την Ιφιγένεια;» (από τις εκδόσεις Ωκεανός) και «Τα τρία πρόσωπα της Εκάτης» (από το νέο μου εκδοτικό σπίτι, τις εκδόσεις Μίνωας).

Το τέλος το ορίζετε εσείς ή ο ήρωας σας

Μέχρι και το πέμπτο μου βιβλίο, όριζα πάντα εγώ το τέλος. Στο τελευταίο, όμως, στα «Τρία πρόσωπα της Εκάτης», οι ήρωες ήταν εκείνοι που με καθοδηγούσαν σχεδόν από την αρχή, οπότε αποφάσισα να τους εμπιστευθώ και να τους ακολουθήσω στο ταξίδι που κάναμε μαζί. Ήταν μια πολύ συναρπαστική και γοητευτική διαδικασία, την οποία ομολογώ ότι ακολούθησα και στο βιβλίο που μόλις ολοκλήρωσα.

Τέλος, πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας;

Στο βιβλίο «Τα τρία πρόσωπα της Εκάτης» πρωταγωνίστρια είναι η Μάρθα Τζόουνς, μια Ελληνοαυστραλή ανθρωπολόγος, η οποία έρχεται στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση του φίλου και συνεργάτη της, του αρχαιολόγου Σάββα Πατρίκιου. Γίνεται μάρτυρας στη δολοφονία του ίδιου και της συζύγου του και πέφτει στα χέρια των δολοφόνων τους, οι οποίοι προσπαθούν να της αποσπάσουν κάποια σημαντική για τους ίδιους πληροφορία. Από το σοκ χάνει για κάποιο διάστημα τη μνήμη της, καταφέρνει όμως να ξεφύγει από το μέρος που την κρατούν και να καταφύγει για βοήθεια στον αστυνόμο Βαρσάμη. Εκείνος ερευνά μια περίεργη σειρά τελετουργικών φόνων και η Μάρθα, βρίσκοντας ξανά τη μνήμη της, συνειδητοποιεί ότι οι συγκεκριμένοι φόνοι αλλά και η δολοφονία του ζεύγους Πατρίκιου σχετίζονται με τη λατρεία μιας πανάρχαιας θεότητας, της Εκάτης. Τα στοιχεία που συλλέγουν τους οδηγούν στην Αίγινα, όπου συναντούν τον βασικό ύποπτο, τον Απόλλωνα Ροδόπουλο, έναν άνθρωπο παράξενο, ο οποίος έχει πάθος με την αρχαία Ελλάδα. Στο νησί έχει συστήσει μια αίρεση που υποτίθεται ότι έχει στόχο να επαναφέρει τη λατρεία της Εκάτης, στην πραγματικότητα όμως χρησιμοποιεί τους πιστούς για να πετύχει τους δικούς του σκοτεινούς σκοπούς. Η Μάρθα θα ανακαλύψει την αλήθεια όχι μόνο για τις δολοφονίες αλλά και για το δικό της παρελθόν, ενώ μαζί με τον αστυνόμο Βαρσάμη θα μπλέξουν σε μια πολύ επικίνδυνη περιπέτεια, προσπαθώντας να σταματήσουν την εγκληματική δράση του Ροδόπουλου.

Ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο νέο σας βιβλίο!

Εγώ σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία και εύχομαι πάντα επιτυχίες!

Για το περιοδικό Humans mag

Αλίνα Παπαδοπούλου & Partners

https://humanmagazine.home.blog

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s